Workshop bloggen voor Zorgbelang

In november heb ik een workshop bloggen gegeven aan de medewerkers van Zorgbelang Midden-Brabant (in twee delen). Door het enthousiasme van de deelnemers mag ik begin 2016 nog een derde workshop geven. Lees meer

In november heb ik een workshop bloggen gegeven aan de medewerkers van Zorgbelang Brabant (in twee delen). Door het enthousiasme van de deelnemers mag ik begin 2016 nog een derde workshop geven.

Zorgbelang wil graag dat medewerkers hun kennis en ervaringen delen op het eigen blog. Maar gebrek aan ervaring en zelfvertrouwen zorgden ervoor dat dit nog weinig gedaan werd. Medewerkers waren onzeker over hun schrijfcapaciteiten en aarzelden om te beginnen met schrijven. Daarom hebben we daar veel aandacht aan besteed in het programma.

Workshop bloggen

Workshop BloggenOnderwerpen waren bijvoorbeeld:

–       Redenen om te bloggen (om deelnemers te motiveren)
–       Hoe bepaal ik een onderwerp?
–       Hoe schrijf ik een boeiend blog zonder dat dit al te veel tijd kost?
–       Hoe creëer ik een duidelijke lijn en structuur in mijn verhaal?
–       Hoe ga ik om met schrijfstijl, koppen en tone of voice?

Deze workshops gaf ik samen met Pieter-Marijn van de Velden van Het Inventief. Zorgbelang Brabant is al jaren klant van Het Inventief, een communicatiebureau met een specialisme voor de zorgsector. Pieter-Marijns ervaring met de zorg en mijn ervaring met bloggen maakten ons tot een goed duo, zo hoorden we van de deelnemers.

Review1

Efficiënt bloggen

We leerden de deelnemers een manier om efficiënt te werken. Bijvoorbeeld door eerst ‘het geraamte’ van een blog op te stellen – met een indeling in alinea’s – zonder dat dit helemaal wordt uitgeschreven. Dit geraamte kan met een collega besproken worden zodat de feedback hen wat meer zelfvertrouwen geeft. Ook kan op deze manier gecheckt worden of het onderwerp en de lijn van het verhaal voldoen aan de verwachtingen. Feedback op het geraamte is bovendien eenvoudiger te verwerken dan feedback op een al volledig uitgeschreven blog.

Tijdens de workshop gingen we aan de slag met het maken van dit geraamte en het feedback geven op elkaar. Op die manier leerden de deelnemers wie van hun collega’s goede feedback geeft op welk onderdeel, zodat ze in de toekomst gemakkelijker feedback vragen aan elkaar.

Workshop Blog

Blog schrijven hoeft niet lastig te zijn

Als huiswerk na de eerste workshop schreven de deelnemers daadwerkelijk hun eerste blog. Ze gaven aan dat dit – met onze instructies – een stuk minder lastig was dan ze hadden verwacht. Wel waren ze onzeker over de feedback die ze zouden krijgen over hun uitgeschreven versie.

Tijdens de tweede workshop heeft iedere deelnemer feedback gekregen op zijn eigen blog en hebben we geoefend met het feedback geven aan elkaar. Op die manier stimuleerden we dat ze dit in de toekomst blijven doen. De deelnemers waren blij met de positieve kritiek die ze kregen en wilden meteen aan de slag om hun werk te perfectioneren.

Blog workshopAndere onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de workshop:

–       Het gebruik van afbeeldingen bij een blog
–       Waar vind ik afbeeldingen die ik mág gebruiken?
–       Hoe plaats ik mijn blog?
–       Hoe ga ik om met positieve en negatieve reacties?
–       Hoe promoot ik mijn blog?
–       Hoe zorg ik dat mijn blog goed vindbaar is in zoekmachines (seo)
–       Hoe zorg ik dat mijn collega’s en ik blijven bloggen?

Het nut van bloggen

Het schrijven van blogs is een goede manier om kennis en ervaringen te delen. Daarnaast zijn er nog vele andere redenen om te bloggen. Wil jij meer weten over het nut van bloggen, over hoe je medewerkers aan het bloggen krijgt of over de workshops die ik geef? Neem dan contact met mij op via 06-57580916 of mail@froekjepanis.nl. Ik help je graag!

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Workshop bloggen voor Zorgbelang

Comments are closed.